Historie

Fra starten på bedriften til den butikken som i dag er med i Spar kjeden har det gått fra to til 22 ansatte. Butikken har en rekke varer å tilby i tillegg til vanlige kolonialvarer. Blant annet catering, varm mat, blomster, gaver, leketøy, gjødning/kraftfor, sement, bensin, gass, medisinutsalg, tipping og post-i-butikk. Vi selger også fiskekort for Audnaelva og diverse vann i bygda.

Butikken er, og har alltid vært, en familiebedrift helt siden Knut Valand, bestefar til nåværende eier Kjell Valand, startet butikkvirksomhet i 1928. I 1930 fikk han leid et lokale i kommunehuset på Konsmo og sammen med sine tre barn, Simon, Guri og Tomine, drev han butikken helt til Simon overtok i 1932.

Det ble solgt konfirmasjonsdresser, damehatter og etterhvert også kjøttdeig og kjøttpålegg i løsvekt fra slakter Tryland på Vigeland. Og med god hjelp fra kona Sofie drev de bygdas telefonsentral parallellt med butikken.

Søsknene Guri (f.v), Simon og Tomine Valand, kommunehuset, gamle butikken ved gamle bensinpumper. Ca år 1930. Foto: Privat

I 1967 solgte Peder Spilling butikken sin til Simon. Den nye butikken lå i sentrum av Konsmo og Simon drev den med god hjelp fra kone og sine to barn fram til sønnen, Kjell Valand, overtok ansvaret i 1975.

Kjell kjøpte s-laget i 1978 og planene om å bygge en ny butikk startet. Det tidligere s-laget ble brukt til kolonialsalg mens det i gamlebutikken ble solgt jernvarer, presanger og bensin. 15. august 1980 realiserte Kjell planene om bygging på tomta og nøyaktig et halvt år etter, 15.januar 1981, åpnet han i nybygget.

Etter mye hardt arbied og stå-på vilje steg omsetningen og Kjell ønsket å gjøre noe mer med butikken igjen. Allerede i 1986 utvidet han med kjøttavdeling og startet opp med cateringvirksomhet som bidro til at omsetningen fortsatte og stige. 1994 ble blomster og presanger flyttet over fra gamlebutikken. Dette resulterte i en butikk med stort vareutvalg.

Videre planer for utvidelse er godkjent og blir påbegynt i august 2011. Det blir stor opprusting av frukt/grøntavdeling med god plass til kundene.

Eier og butikksjef "møte" vinterstid. Foto: Privat

Reklamer